Borås Djurpark erkände i veckan att de avlivat friska lejon under flera år, så kallade ”överskottsdjur”. Lejonhannar som inte längre ”får plats” i flocken. Då inga andra djurparker, varken i norden eller Europa, velat eller kunnat ta emot dem har de därför avlivats.

Lejonen ingår i ett avelsprogram på Borås Djurpark och när det blir för många individer så måste de bort från gruppen oavsett om det leder till döden. Skälet att djurparken fortsätter att föda upp ungar trots att det inte finns utrymme är enligt VD’n på Borås Djurpark för att stimulera lejonen med ungar och deras naturliga beteende.

VD’ n på Borås Djurpark säger till TPWF att det hade varit möjligt att skicka dem till Afrika men att de aldrig tänkte på det som ett alternativ. Då TPWF har vänner över hela världen som arbetar med artbevarande och stöttar projekt som räddar och hjälper vilda djur, är det med stor bestörtning vi hör att det i Sverige avlivas friska djur när våra vänner viger sina liv för att rädda utrotningshotade djur i dess rätta livsmiljöer. Hade TPWF fått möjlighet hade vi givetvis hjälpt till att försöka rädda lejonen, även om det innebar att ta dem till Afrika.

Den stora frågan vi alla djurvänner ställer oss är om lejonen verkligen behöver djurparken för att överleva, eller om det är djurparken som behöver lejonen?

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on Twitter
Kommentering är avstängd.