white02

För längesedan var noshörningar utbredda över Afrikas savanner och Asiens tropiska skogar. De har vandrat på jorden i över 60 miljoner år och ett tag fanns det 30 noshörningsarter. Under de senaste decennierna har noshörningar obevekligt jagats till den grad att den är nära utrotning. Sedan 1970 har världens noshörningspopulation minskat med 90 procent, med endast fem arter kvar i världen i dag, som alla är utrotningshotade. Två av dem bor i Afrika (vit noshörning och svart noshörning) och tre i Asien (Javanoshörning, Sumatranoshörning och den indiska noshörningen). Tyvärr lyckas mycket få noshörningar överleva utanför nationalparker och reservat på grund av tjuvskyttar.

Förutom människor så har noshörningar inga naturliga fiender, och det är en ständig kamp mot klockan för att kunna rädda dem!

STATUS:

Utrotningshotad

BESKRIVNING:

Det finns fem arter av noshörningar, två afrikanska och tre asiatiska. De afrikanska arterna är den vita och svarta noshörningen. Båda arterna har två horn. Asiatiska noshörningar inkluderar den indiska och Javanoshörningen, var och en med ett horn, och Sumatras, som har två.

STORLEK:

Den vita noshörningen är det näst största landdäggdjuret bredvid elefanten. De fem arterna varierar i vikt från 340 kg till 3600 kg och stå någonstans från fyra och är mellan 1,40 meter till 1,80 meter hög.

POPULATION:

Black Rhino (Diceros bicornis): 2,400
White Rhino (Ceratotherium simum): 7,500
Sumatran Rhino (Dicerorhinus sumatrensis): 400
Javan Rhino (Rhinoceros sondaicus): fewer than 100
Indian Rhino (Rhinoceros unicornis): more than 2,000

LIVSLÄNGD:

Biologer uppskattar att vilda noshörningar lever upp till 35-40 år. I fångenskap kan en noshörning leva upp till 40-50 år

OMFATTNING:

Noshörningar finns i Afrika och Asien.

NATURLIG HEMVIST:

Noshörningens naturliga hemvist varierar från savann till täta skogar i tropiska och subtropiska områden

MAT:

Noshörningar är växtätare vilket innebär att de bara äter växter. Vita noshörningar är idealiska för att beta på gräs, medan övriga noshörningar föredrar att äta bladen på träd eller buskar.

BETEEDE:

Är solitära varelser, både hanar och honor noshörningar upprättar revir.

AVKOMMA:

Efter parning går paret skilda vägar. En kalv föds 14 till 18 månader senare. Även om de diar i ett år kan kalvar börja äta vegetation en vecka efter födseln.

HOT:

Noshörningar rankas bland de mest hotade arterna på jorden. På grund av sina horn står de inför ett allvarligt hot från tjuvjakt. Vissa kulturer tror att hornen har ett antal medicinska egenskaper, av vilka inga har vetenskapligt visat sig vara sant. Denna ”traditionella medicin” finns främst i Asien (Kina, Vietnam, Japan). Några tillämpningarna tros vara behandling av olika cancerformer, illamående, magsjukdomar, hallucinationer, ormbett, matförgiftning och även demoner. Tvärtemot vad många tror, så innefattar inte den traditionella medicinen att noshörningshorn kan bota impotens. Eftersom noshörningshorn består av keratin (samma material som mänskliga naglar och hår), besitter det ingen av dessa förmågor.
Noshörningshorn används också för prydnadsföremål, vilka har blivit mycket värdefulla.

Visst du att?
Noshörningar kan se oförstörbar ut, men är deras hud faktiskt ganska känslig, särskilt för solbränna och bitande insekter. Det är därför de vill att vältra sig i lera. Hägrar och andra fåglar kan hittas vilande på deras ryggar, livnär sig på arten yttre parasiter, framför allt fästingar. De hägrar kommer att göra ett högt ljud och varna noshörningen om faran är nära.

Visste du att?
Den svarta och vita noshörningen inte är annorlunda i färg, men i formen av deras läpp. Den svarta noshörningen har en spetsig överläpp, medan den vita noshörningen har en mer kvadratisk läpp. Skillnaden i läppens form är relaterad till djurens kost. De svarta noshörningarna får större delen av sin näring från att äta träd och buskar, eftersom de använder sina läppar för att plocka blad och frukt från grenarna. Vita noshörningar betar gräs och promenerar med sina enorma huvuden och kvadratiska läppar sänkta längs marken.

Visste du att?

Människor är noshörningen största hot!
Människor är orsaken till utrotningen av noshörningen. I naturen har noshörningen inga riktiga naturliga hot! Ledsamt nog är noshörningar under allt större hot från den organiserade brottsligheten som riktar in sig mot dem för deras horn. I själva verket fortsätter människor att vara det enda rovdjur mot vilka dessa växtätande jättar måste kämpa. Genom att öka medvetenheten och vädja till turister att bli ansvarskännande när de väljer utflykter och leverantörer, är det möjligt att göra en skillnad och ta en aktiv ställning mot de problem som noshörningar står inför.